Home

Háttérsugárzás térkép

Országos háttérsugárzás térkép. Az Európai Unió minden tagországa számára kötelező jellegű az adatszolgáltatás az Európai Radiológiai Adatcsere Platform rendszerébe, de az Unión kívüli országok is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Azok az országok, melyek beküldik adataikat a rendszerbe, láthatják az összes. A természetes háttérsugárzás átlag mértéke Magyarországon 50-180 nSv/óra körül ingadozik. Ez az érték függ a többek között a helyi természeti adottságoktól, pl. a tengerszint feletti magasságtól, a talaj típusától. Az ingadozást természeti hatások, időjárási körülmények (légnyomás, csapadék típusa. The notification of a radiological accident or emergency is accomplished through the European Community Urgent Radiological Information Exchange (ECURIE). No action may be taken based on this data without prior consultation with the data provider . The majority of the measurements presented here are NON-VALIDATED DATA. This means that. A térkép alapján tesztelhetők az Univerzum inflációjára vonatkozó állítások is. A háttérsugárzás a fiatal, 370 ezer éves Univerzum állapotáról nyújt információt. 2,7 K-es átlaghőmérsékletében a mérések szerint kicsiny fluktuációk figyelhetők meg, melyek az anyag korai szerveződésének nyomai..

Oroszi Babett | atlatszo

Az új térkép azonban nem pontosan azt mutatta, amire a csillagászok számítottak. A Planck, az Európai Űrügynökség (ESA) mérései alapján pontos elképzelésük volt a sötét anyag kiterjedéséről 350 ezer évvel az ősrobbanás után. A Planck a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás azóta mérhető jelenlétét rögzítette A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás az az elektromágneses sugárzás, ami az egész világegyetemet kitölti. Energiaeloszlása 2,725 kelvin hőmérsékletű feketetest-sugárzásnak felel meg, melynek maximuma a mikrohullámú frekvenciatartományba esik: 160,4 GHz-nél (1,9 mm-es hullámhossznál) található.. Az ősrobbanás után nagyjából 380 000 évvel az atommagok és. Elkészült az eddigi legnagyobb 3D-s térkép az univerzumról Bodnár Zsolt 2020.07.20. TUDOMÁNY. a 13,8 milliárd évvel ezelőtt történt ősrobbanás utáni állapotokról árulkodó kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálata alapján már sokat feltártak az univerzum születését követő kezdeti szakaszról, míg a. A térkép valós sugárszinteket nem ábrázol, de azt bemutatja, hogy a kék pontokkal jelölt mérőállomások mikor észlelhetik először a háttérsugárzás lehetséges megnövekedését. Az alábbi interaktív térképen a Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization szervezet előrejelzése azt mutatja be, hogy az eheti.

Összehasonlításképpen: Magyarországon a háttérsugárzás, vagyis a természetes eredetű, a világűrből és a talajból érkező sugárzásokból állandóan elszenvedett dózis évi 2,4 mSv. Tehát a baleset utáni első évben megkapott csernobili eredetű plusz dózis és a baleset utáni 70 évben kapható dózis együttesen. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás térképe. Eszerint nagyon nagy távolságokon egy a gravitációt kiegyensúlyozó, azaz a téridőt kisimító hatás lép fel, és közel euklidészi a Világegyetem szerkezete. Ez a taszítóerő a gravitációs téregyenletekben egy kozmológiai állandó bevezetésével jeleníthető meg

Bershka webshop | frissítsd fel kinézetedet, és légy

Európa műholdképe a látható és az infravörös tartományból: Az eredeti műholdképeket a Sat24.com oldalán tekintheti meg, melyet a képekre kattintva érhet el Az új térkép azonban nem pontosan azt mutatta, amire a csillagászok számítottak. A Planck, az Európai Űrügynökség (ESA) mérései alapján, pontos elképzelésük volt a sötét anyag kiterjedéséről 350 ezer évvel az ősrobbanás után. A Planck a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás azóta mérhető jelenlétét rögzítette A kozmikus eredetű mikrohullámú háttérsugárzás (cosmic microwave background, CMB) az az elektromágneses sugárzás, mely az egész világegyetemet kitölti. A háttérsugárzás t mérő műhold , a WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) méréseiből néhány kozmológia i mennyiségre a következő értéket kapták [Térkép a. Egyik mérés sem egyezik meg pontosan a Hubble-állandóval, és ez a mai napig fejtörést okoz a csillagászoknak. Azok, akik bizonyos típusú csillagok fényességéből és szupernovák robbanásából kalkulálják ki a tágulás sebességét, úgy számolják, hogy a háttérsugárzás-térképek szerint 10 százalékkal gyorsabban távolodnak egymástól a galaxisok, mint ahogy ők.

Országos háttérsugárzás térkép Pártai & Aigner

1986-ban akkora volt a sugárzás Szombathelyen, hogy kikattant a mérő - Igen, Csernobil a téma. Többen azóta is azt állítják, hogy az 1986-os május elsejei zivatar miatt hazánkban épp Szombathelyt és a környéket érte a legnagyobb dózisban a csernobili radioaktív szennyeződés. Hirdetés. Hirdetés A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás egyik legfőbb jellegzetessége, hogy minden irányból közel egyenletes hőmérsékleten (2,73 Kelvin) érkezik. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás tőlünk (térben és időben) távol (Patkós László) - 1995/141 Térkép a mikrohullámú háttérsugárzásról (Kiss László) - 2004/19 Hazánkban nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt. 2020. április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség. A tűz oltását megkezdték a hatóságok, amit nehezít a térségben eredendően magasabb sugárzási szint Természetesen ez a térkép a Nap kis környezetéből vett adatokra épül, ám a rajzolt A milliméteres-centiméteres hullámhossz-tartományban figyelhető meg a mikrohullámú háttérsugárzás, illetve a kozmikus háttéren a mai világegyetem ujjlenyomatai. Az ezt megfigyelő COBE-műhold 1989-ben állt pályára, a WMAP pedig 2001. Városi légszennyezettség - LEVEGŐKÖRNYEZET - met.hu. 2021. július 14. szerda. Narancs riasztás (2) IDŐJÁRÁS. ÉGHAJLAT. LEVEGŐKÖRNYEZET. ISMERET-TÁR. OMSZ. Aktuális időjárás Veszélyjelzés Előrejelzés Budapest Tavaink Humánmeteorológia Agrometeorológia Repülésmeteorológia MeteoStúdió

Országos háttérsugárzási adatok › BELÜGYMINISZTÉRIUM

Ügynökségi hirdetési képviselet: Infinety Group. cím: 1037 Budapest, Montevideo u. 3/B. tel.: 06 1 326 0065. e-mail: sales@infinety.hu www.infinety.h A galaxisokat körülvevő gömb az úgynevezett mikrohullámú kozmikus háttérsugárzás térképe alapján készült. A sugárzás tekinthető jelenleg az ősrobbanás legkomolyabb bizonyítékának. AJÁNLOTT LINKEK: Cikk a videóról (Popular Science) A videó nagyobb felbontásban, HD minőségben (NASA felhők térbeli szerkezetét (tehát az ezzel kapcsolatos háttérsugárzás morfológiáját) a felhők infravörös térképeinek Fourier analízisével. A felhők között akadt egészen halvány és viszonylag fényes terület is. A 90-200 mikronos térképek spektrálindexét vizsgáltuk, és az Az új térkép azonban nem pontosan azt mutatta, amire a csillagászok számítottak. A Planck, az Európai Űrügynökség - ESA - mérései alapján pontos elképzelésük volt a sötét anyag kiterjedéséről 350 ezer évvel az ősrobbanás után. A Planck a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás azóta mérhető jelenlétét rögzítette Első hallásra meglepő állítással álltak elő a közelmúltban német és francia tudósok az Univerzummal kapcsolatban. Az Ulmi és a Lyoni egyetem asztrofizikusai ugyanis azt állítják: bizonyítékot találhattak arra, hogy a Világegyetem - az uralkodó nézettel szemben - nem végtelen, alakja pedig valójában egy négy dimenzióban létező fánkra hasonlíthat

Elkészült a sötét anyag legnagyobb és legrészletesebb térképe. Az eredmények meglepték a tudósoka a térkép készítõi, bizonyos torzulások mindig kelet-keznek. A torzulások ismeretében ezért a térkép cél-jának legjobban megfelelõ vetületet választják. Ha a világrészekrõl, országokról akarnak ké-pet adni (földrajzi térképek), akkor területtartó térképeket** készítenek. (Ez esetben hossz- és FOGALOMTÁ Sötét anyag nem elegendő Ezzel örökké táguló, hiperbolikus geometriájú világegyetemet kapnánk Kozmikus háttérsugárzás anizotrópiája Az univerzum geometriája sík Kozmológiai paraméterek ismerete 2012-ben Sötét energia fejlődésére vonatkozó megszorítások LCDM kozmológiai modell 70% sötét energia 30% anyag 25.5%. Ezek többnyire fényes pontokkal szórják tele az égtérképet. A háttérsugárzás tanulmányozása érdekében mindezt az előtérsugárzást természetesen gondosan le kell vonni a térképből. Ha az adatok elemzése, a háttérsugárzási térkép megtisztítása végül elkészül, a Planck segítségével minden eddiginél. DMR által készített hômérsékleti térkép. a) A háttérsugárzás átlagos hômérséklete. b) A dipólus anizotrópia. A piros melegebb, a kék hidegebb tartományt jelent. A relatív eltérés mintegy 1‰. c) A háttérsugárzás hômérséklete a dipólus anizotrópia levonása után.

Radiological Maps - European Commissio

 1. 74 gondolat erről: (3445) Háttér sugárzás . Azért az erős túlzás, hogy bizonyítást nyert, mert a szigorúan vett elmélet több kérdésre nem tud választ adni, amire egy jó elméletnek illene (paritás problémája, anyag eredete, miért robbant fel, fekete anyag/energia, stb, stb)
 2. A kozmikus háttérsugárzás segítségével készült térkép nem segít kideríteni, milyen gyorsan tágul a világegyetem. 2020. június 26., 11:48. Nem tudja majd a Google, hol jártunk tavalyelőtt nyáron . A helyelőzmények 18 hónap után törlődnek, de a régi felhasználóknak ezt maguknak kell beállítaniuk..
 3. t a hőmérséklete. François Bouchet (Institut d'Astrophysique de Paris.
 4. A kozmikus eredetű mikrohullámú háttérsugárzás (cosmic microwave background, CMB) az az elektromágneses sugárzás, mely az egész világegyetemet kitölti. A háttérsugárzás t mérő műhold , a WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) méréseiből néhány kozmológia i mennyiségre a következő értéket kapták [Térkép a
 5. A gáz lakásokban mért koncentrációja függ annak kialakításától, szigetelésétől, szellőzésétől, de az építőanyag típusától is. A legnagyobb koncentrációban a vulkánikus területeken van jelen, de a salakbetonból is számottevő mennyiségben távozhat radon. Leginkább az 1960- 80 között épült házaknál fordul.
 6. A háttérsugárzás t mérő műhold , a WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) méréseiből néhány kozmológia i mennyiségre a következő értéket kapták [Térkép a. Kozmikus Háttérsugárzás. 90 likes. Musician/Band. Facebook is showing information to help you better understand the purpose of a Pag

föld, kék bolygó, földgolyó, bolygó, világ, tér, világegyetem, űrhajózás, nASA, űrutazás, repülés Public Domai Csernobil gazdag történelme egészen a középkorig nyúlik vissza (először 1193-ban említették).A 16. századtól erős zsidó befolyás jellemezte (a zsidó történelemről több információt a blogunkban olvashat - (EN)).Csernobil erősen érintett volt a II. világháborúban Radioaktív hulladéktároló: Baranyában kétszer is visszaverték a beruházást a helyiek. A mi országunk alkalmatlan a kiégett fűtőelemek végleges tárolására.. A kijelentés Maróthy Lászlótól, a Paksi Atomerőmű akkori nukleáris igazgatójától hangzott el 1988. február 8-án Ófaluban, egy népfőiskolai előadáson.*

Meglepően édesszájú felfedezésről számoltak be a Lyoni és az Ulmi Egyetem asztrofizikusai. A kutatócsoportok a kozmikus háttérsugárzás régóta tartó vizsgálatait 2. Rész A kozmikus háttérsugárzás A kozmikus sugárzás felfedezése • 1965: A. Penzias és R. Wilson (Bell Lab) érzékeny mikrohullámú antennája A kozmikus sugárzás • 1965: A. Penzias és R. Wilson érzékeny mikrohullámú antennát készített, amellyel - iránytól - napszaktól, évszaktól független elektromágneses sugárzást észleltek • Az antenna hibáját. Természetes háttérsugárzás. A radioaktivitás természetes része életünknek. Jelen van a minket körülvevő világban és mi magunk is mindannyian sugárzó egyéniségek vagyunk. A testünket alkotó kémiai elemek közül a legtöbb radioaktív bomlás a kálium 40-es (K-40) és a szén 14-es (C-14) tömegszámú izotópjától. A radon bomlásából származik a természetes eredetű háttérsugárzás 40 százaléka. Ez a gáz a szabad légkörben is megtalálható, de a lakásokban jellemzően egy nagyságrenddel nagyobb koncentrációban fordul elő. A légszennyezettségi térkép az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat által óránként mért és.

A második a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás léte. A harmadik alappillér az, hogy a tágulásból és hűlésből ki lehet számolni, hogy eredendően közel 75 százalék hidrogénnek és 25 százalék héliumnak kell lennie az univerzumban, minden nehezebb elem egy százaléknál is kevesebbet tesz ki Ezek műholdfelvételekből készülő térképek, melyek a növényzet vegetációs aktivitását nagy pontossággal képesek mérni. A legtöbb vegetációs indexet, annak pontosságát erősen befolyásolja a talaj színe, nedvességtartalma, illetve az annak változása által okozott háttérsugárzás Zenei Programok. Jelentkezünk a legnagyobb hazai házibulival a legizgalmasabb produkciókkal! Folk, new wave hip-hop, közönségkedvencek, újdonságok, késő éjjeli talpalávalók és topogók. Jó bulikázást! AKC Misi A mikrohullámú kozmikus háttérsugárzás az az elektromágneses sugárzás, mely az egész világegyetemet kitölti. Energiaeloszlása 2,725 Kelvin-fok hőmérsékletű feketetest-sugárzásnak felel meg, melynek maximuma a mikrohullámú frekvenciatartományba esik: 160,4 GHz-nél (1,9 mm-es hullámhossznál) található

Elkészült az ősi Univerzum legjobb térképe csillagaszat

A stressz növekedésével pedig egyre csökken az immunerő. A sugárzás érzékszerveinkkel közvetlenül nem érzékelhető, ám a környezetünkben mindenütt jelen van alap- vagy háttérsugárzás formájában. Matrix Drops Computer (MDC) alkalmas az elektroszmog információzavarok quantum marker mérésér Nagypontosságú faévgyűrű radiokarbon mérésekkel tisztázták, hogy Kr.e. 3371-ben mégsem történt rendkívüli kozmikus háttérsugárzás ugrás a Földön. Több mint ötezer éves faévgyűrű sorozatok nagypontosságú radiokarbon mérésével cáfolták meg a debreceni AMS laboratórium munkatársai, azt a korábban tudományos. Ellenőrizze a (z) háttérsugárzás fordításokat a (z) francia nyelvre. Nézze meg a háttérsugárzás mondatokban található fordítás példáit, hallgassa meg a kiejtést és tanulja meg a nyelvtant háttérsugárzás fordítása a magyar - cseh szótárban, a Glosbe ingyenes online szótárcsaládjában. Böngésszen milliónyi szót és kifejezést a világ minden nyelvén Magas háttérsugárzás, nagy aktivitású hulladékok a lerakókban, káros anyag szivárgása a talajvízbe - ilyen hírek jutottak el hozzánk a püspökszilágyi hulladéktároló kapcsán különböző forrásokból. Nem volt egyszerű dolgunk, amikor nekiálltunk rendet tenni a sokszor egymásnak is ellentmondó információk között, és kibogozni a szálakat

A sötét anyag új, nagy felbontású térképe meglepte a tudósoka

 1. VAS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Magyarország szolgálatában a biztonságért BM OKF. MAGUNKRÓL Bemutatkozás ; Szerveze
 2. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Magyarország szolgálatában a biztonságért BM OK
 3. ZALA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Magyarország szolgálatában a biztonságért BM OKF. MAGUNKRÓL Bemutatkozás ; Szervezeti felépíté
 4. KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Magyarország szolgálatában a biztonságért BM OK
 5. PEST MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Magyarország szolgálatában a biztonságért BM OKF. MAGUNKRÓL Bemutatkozás ; Az igazgatóság vezető
 6. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Magyarország szolgálatában a biztonságért BM OK
 7. BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Magyarország szolgálatában a biztonságért BM OK

Kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás - Wikipédi

Elkészült az eddigi legnagyobb 3D-s térkép az univerzumról

Pripjaty (ukránul: Прип'ять, oroszul: Припять) város Ukrajnában a Kijevi területen, a belarusz-ukrán határ közelében, Csernobil városától 16 km-re északra. Jelenleg elhagyatott szellemváros, mivel a tőle alig három kilométerre fekvő csernobili atomerőmű 4-es blokkja 1986-ban felrobbant, és a város teljes lakosságát evakuálták háttérsugárzás térképek, aki úgy érzi.. A galaxisunk nagy része hasonló hullámhosszú fényt bocsát ki, nehezítve a háttérsugárzás detektálását. De ami az egyik kutató problémája, az a másik szerencséje, ahogy ezt az új Tejútrendszer térkép is jelzi. (via NASA JPL Emellett egy kozmikus háttérsugárzás-mérő is lesz a műholdon. A kis tömeg kicsi hőkapacitást eredményez, ezért a hőmenedzsment kulcsfontosságú. Kezelni kell a szerkezet túlzott felmelegedését, a lehűlését, ezért egy új, magyar fejlesztésű hőszigetelő anyag alkalmazhatóságát is vizsgálják majd A háttérsugárzás a 13,8 milliárd évvel ezelőtti ősrobbanás maradványsugárzása, amely a Világegyetem nagyon ősi, mindössze 380 000 éves állapotát tükrözi. A német kutatók mérési eredményeit illusztráló térkép. Az ábra galaktikus koordináta-rendszerben jeleníti meg a Világegyetem tágulási sebességét jelző.

A háttérsugárzás hőmérsékletfüggése és egy kifeszített hártya rezgése között párhuzamot vonhatunk, ki lehet zárni, másokat meg lehet erősíteni. A COBE adatai azonban nem elegendően pontosak, a hőmérsékleti térkép felbontása durva, így a spektrumnak csupán az első néhány elemét lehet meghatározni. Az adatok. Letöltések Dorothe Ingyenes képek : fantázia, erkély, hold, éjszaka, csillagos égbolt, köd, keleti, utazás, vakáció, világítás, háttérkép, copy space. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás az az elektromágneses sugárzás, ami az egész világegyetemet kitölti. Energiaeloszlása 2,725 kelvin hőmérsékletű feketetest-sugárzásnak felel meg, melynek maximuma a mikrohullámú frekvenciatartományba esik: 160,4 GHz-nél található

A háttérsugárzás, a kozmikusabb mikrohullámú háttérsugárzás, az angol kozmikus mikrohullámú háttér (CMB) alacsony hőmérsékleti és energiasűrűségük, valamint három-kelvini sugárzásuk miatt az egész univerzum szinte izotróp sugárzást teljesít a mikrohullámú tartományban, amely nem sokkal felállt az Ősrobbanás térkép különösen a hegy- és dombvidékeken ad a korábbiaknál pontosabb képet a talajokról. A szerző és munkacsoportja csatlakozott a térbeli talajinformációk előállítását kezdeményező nemzetközi együttműködésekhez. A Nemzetközi Talajtani Uniónak mennyi a háttérsugárzás átlaga. Kétségtelen, hogy a szerző. A térképek a lekérdező felhasználók számára web böngészőben jelennek meg. Így lehetővé válik a térképek nagyon széleskörű publikálása a hivatal tetszőlegesen sok munkatársa számára, sőt, külső munkahelyek, valamint az Interneten keresztül a lakosság felé is. zajterhelés, háttérsugárzás, parlagfű.

Térkép mutatja, merre terjedhet a japán sugárzás 2011-03-18 15:51:53 - 75 - Esemény - Zsiga Az alábbi interaktív térképen a Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization szervezet előrejelzése azt mutatja be, hogy az eheti időjárás hogyan befolyásolhatja a fukusimai erőműből származó esetleges nukleáris sugárzás terjedését Kozmikus háttérsugárzás térképe (WMAP) 9. Konkoly Thege Miklós portréja . 10. Nap, protuberancia (Skylab) 11. Phoebe (Szaturnusz hold, Cassini) 12. A Nap színképe . 13. CoRoT űrtávcső (tranzitos exobolygók, csillagpulzáció) 14. SETI üzenet (Drake, 1974, Arecibo, M13) 15. SeaLaunch (rakétakilövő a Csendes-óceánon

Elkészült a sötét anyag legnagyobb és legrészletesebb térkép

Világ: Térkép mutatja, merre terjedhet a japán sugárzás

 1. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (580 ember) és Pest megyében (194) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (72), Győr-Moson-Sopron megye (43), Csongrád megye (42) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (37) megye. A legkevesebb fertőzött Borsod-Abaúj-Zemplén (10) és Heves (5) megyében van
 2. g: Itt van Európa videójátékos térképe Lekopogjuk, de egyre kevesebb akadály áll a Major előtt Újra megjelent a 25 éves Quake! Unreal Engine 5 motorra állhat át a Rocket League A FIFA 22-ben bevezetik a Competetive.
 3. den eddiginél pontosabban meg fogják határozni a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás fluktuációit
 4. Kozmikus Háttérsugárzás. 102 likes. Musician/Ban
 5. Check 'háttérsugárzás' translations into English. Look through examples of háttérsugárzás translation in sentences, listen to pronunciation and learn grammar
 6. a mérések szerint a háttérsugárzás és a háttérszennyezés nem emelkedett meg Magyarországon. Ami az áramlási viszonyokat illeti, egy hidegfront már átvonult, ami után nyugat felől érkezik enyhébb, melegebb, szárazabb levegő, ez sem támogatja azt, hogy a csernobili sugárzásból az ország területére jusson
 7. Skontrolujte 'háttérsugárzás' preklady do slovenčina. Prezrite si príklady prekladov háttérsugárzás vo vetách, počúvajte výslovnosť a učte sa gramatiku

A sötét anyag legnagyobb és legrészletesebb térképe új

A 2MASS Redshift Survey program 10 évig tartó galaxis felmérésének eredményeként kapott térkép 380 millió fényéven belül több mint 43 000 galaxist tartalmaz. A galaxisok eloszlása szálas szerkezetű struktúrákat tár fel, de eloszlásuk a Tejútrendszer fősíkjában található kitakarástól eltekintve nagy léptéken izotróp Könyv ára: 2280 Ft, Inflációs kozmológia - Frei Zsolt - Patkós András, A fizika és a csillagászat közös kutatási irányzatai közül a kozmológia területén születtek a legjelentősebb eredmények az elmúlt tíz évben. A primordiális nukleoszintézis, a kozmikus

Video: Mikor érte el Magyarországot a csernobili radioaktív felhő

És mégis lapos a Világegyetem

1986-ban akkora volt a sugárzás Szombathelyen, hogy

 1. * Mikrohullámú háttérsugárzás (Csillagászat
 2. Hazánkban nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil
 3. Magyar Tudomány • 2009 10 • Szabó M
 4. Városi légszennyezettség - LEVEGŐKÖRNYEZET - met
 5. Radon - Wikipédi
 6. Kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás - Uniópédi